Jubileu 2025
Pelegrins de l’esperança
«El Jubileu vinent pot ajudar molt a restablir un clima d’esperança i confiança, com a signe d’un nou renaixement que tots percebem com a urgent. Per això vaig triar el lema Pelegrins de l’Esperança»
Papa Francesc
Què és el Jubileu?
És un Any Jubilar o Any Sant, un any especial per al perdó dels pecats, la conversió, la reconciliació i el reinici de la nostra relació amb Déu.
El Jubileu 2025, amb el lema «Pelegrins de l’Esperança», va començar oficialment amb l’obertura de la Porta Santa de la Basílica de Sant Pere pel papa Francesc el 24 de desembre de 2024 i finalitzarà el 6 de gener de 2026. És un gran esdeveniment religiós per a l’Església.
A l’Antic Testament trobem els origens del què és un Jubileu. En concret a Lev 25, 8-13, on Déu mateix dona les indicacions a Moisès quan aquest pujà de nou a la muntanya del Sinaí a implorar perdó després que destruís, enfurismat contra el poble d’Israel perquè en la seva absència havien adorat un vedell d’or, les primeres Taules de la Llei («Quan Moisès es va acostar al campament i veié el vedell i la gent que ballava, es va indignar; llançà les taules que duia a la mà i les trencà al peu de la muntanya. «Ex 32,19):
“El Senyor es va dirigir a Moisès a la muntanya del Sinaí, i li va dir (…) Comptareu set setmanes d’anys, és a dir, set anys multiplicats per set, el qual donarà un total de quaranta-nou anys, i el dia deu del mes setè, que és el Dia del perdó, fareu sonar la banya de carner a tot el país. L’any cinquanta ho declarareu any sant: serà un any d’alliberament, i anunciareu llibertat per a tots els habitants del país”.
Des de llavors a l’antic Israel el so de la banya del carner, en hebreu Yobel (יובל) i d’on prové la idea de jubileu, ressonava, en el temps prescrit, per tot el territori per marcar el moment de tornar a l’ordre establert amb l’anunci de l’inici d’un any especial. L’Any Jubilar es marcaria cada cinquanta anys, ja que seria un any ‘extra’ que es produïa després de “cada set setmanes de set anys” (després de quaranta-nou anys).
É s sobre tot al Nou Testament, amb la vinguda de Jesús quan Déu realitza el veritable Jubileu, l’alegria oferta a l’home del retorn cap a Ell. Jesús mateix ho proclamà a la sinagoga de Natzaret:
«En aquell temps, Jesús se’n tornà a Galilea ple del poder de l’Esperit. La seva anomenada s’estengué per tota la regió. Ensenyava en les sinagogues d’ells i tothom el lloava. I se n’anà a Natzaret, on s’havia criat. El dissabte anà a la sinagoga, com tenia costum, i s’aixecà a llegir. Li donaren el volum del profeta Isaïes, el desplegà i trobà el passatge on hi ha escrit: «L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, ja que ell m’ha ungit per portar la Bona Nova als desvalguts, m’ha enviat a proclamar als captius la llibertat, i als cecs el retorn de la llum, a deixar en llibertat els oprimits i a proclamar l’any de gràcia del Senyor». Després plegà el volum, el donà a l’ajudant de la sinagoga i s’assegué. Tots els qui eren a la sinagoga tenien els ulls posats en Jesús. Ell començà dient-los: «Això que avui sentiu contar de mi és el compliment d’aquestes paraules de l’Escriptura». Tothom ho comentava estranyant-se que sortissin dels seus llavis aquelles paraules de gràcia» (Lc 4,14-22).
L‘Església, al llarg de la seva història, ha proclamat també molts anys Jubilars, per facilitar als homes aquesta alegria de la reconciliació amb Déu. Aquests anys d’especial gràcia anàven lligats a les peregrinacions promogudes a l’època medieval, que es feien en senyal de conversió, al Sant Sepulcre de Jerusalem, i també a les tombes dels Sants Apòstols, a Roma, o a Compostela, o a altres santuaris.
El papa Bonifaci VIII, el 1300, va convocar el primer Jubileu, anomenat també “Any Sant”, perquè és un temps en què s’experimenta especialment que la santedat de Déu ens transforma. Amb el temps, la freqüència ha anat canviant: al principi era cada cent anys; el 1343 es va reduir a cinquanta anys per Climent VI i el 1470 a 25 anys per Pau II. També hi ha moments extraordinaris: per exemple, el 1933, Pius XI va voler commemorar l’aniversari de la Redempció i el 2015 el papa Francesc va convocar l’any de la Misericòrdia. Així mateix, ha estat diferent la manera de celebrar l’any jubilar: a l’origen coincidia amb la visita a les Basíliques romanes de sant Pere i sant Pau, per tant, amb el pelegrinatge, posteriorment s’hi van afegir altres signes, com el de la Porta Santa.
En participar de l’Any Sant s’obté la indulgència plenària:
“La indulgència és la remissió davant Déu de la pena temporal pels pecats, ja perdonats, pel que fa a la culpa, que un fidel disposat i complint determinades condicions aconsegueix per mediació de l’Església, que, com a administradora de la redempció, distribueix i aplica amb autoritat el tresor de les satisfaccions de Crist i dels sants” Codi de dret canònic (c. 992) i el Catecisme de l’Església catòlica (n. 1471)
Porta Santa de la Basílica de Sant Pere, Ciutat del Vaticà
- Butlla de convocatòria Spes non confundit
Calendari diocesà de l’any jubilar
- Inici diocesà de l’any jubilar: 29/12/2024, 20h Catedral
- Jubileu diocesà: 15/06/25, 18h Santuari de la Salut
- Cloenda diocesana: 28/12/25, 20h Catedral
- Jubileu dels sacerdots: 25-27 de juny 2025
- Jubileu dels joves: 28/07 al 3/08 de 2025
Temples jubilars de la diòcesi de Terrassa
- Catedral Basílica del Sant Esperit de Terrassa
- Santuari diocesà de la Mare de Déu de la Salut de Sabadell
- Parròquia de Sant Esteve de Granollers
Consideracions especials
- Els bisbes diocesans podran impartir la benedicció Papal amb indulgència plenària a la principal celebració de les catedrals i esglésies jubilars, sota les condicions habituals.
- Es pot obtenir la indulgència plenària diàriament
- És possible obtenir dues indulgències plenàries en un mateix dia si es fa un acte de caritat per les ànimes del Purgatori i es rep la Comunió per segona vegada
- Els fidels impedits (malalts, ancians, reclusos) poden obtenir la indulgència unint-se espiritualment i oferint els seus patiments.
Principals formes d’obtenir indulgències aquest Any Sant
Resum segons el document emès per la Penitenciaria Apostòlica:
Requisits generals:
- Estar veritablement penedits
- Excloure tot afecte al pecat
- Estar moguts per esperit de caritat
- Purificar-se a través del sagrament de la penitència o confessió
- Rebre la Santa Comunió
- Pregar per les intencions del Papa
A LES SAGRADES PEREGRINACIONS:
Els fidels poden obtenir la indulgència jubilar realitzant un pelegrinatge a qualsevol lloc sagrat jubilar designat per una diòcesi local, participant en alguna d’aquestes celebracions:
- Missa
- Celebració de la Paraula de Déu
- Litúrgia de les Hores (ofici de lectures, laudes, vespres)
- Via Crucis
- Sant Rosari
- L’himne marià de l’Akathistos
- Celebració penitencial, que conclogui amb la confessió individual dels penitents (forma II)
Llocs de pelegrinatge:
- A Roma: Almenys pelegrinant una de les quatre basíliques papals de Roma
- A Terra Santa: Almenys una de les tres basíliques principals: Sant Sepulcre a Jerusalem, de la Nativitat a Betlem, de l’Anunciació a Natzaret.
- En altres circumscripcions eclesiàstiques: La catedral o altres llocs designats pel bisbe local.
VISITES PIETOSES A LLOCS SAGRATS
Els fidels poden obtenir la indulgència visitant devotament qualsevol lloc jubilar de pelegrinatge, individualment o en grup, practicant el següent:
- Adoració eucarística i meditació
- Pregar el Pare nostre
- Recitar el Credo
- Invocar Maria, Mare de Déu
Llocs addicionals per visitar:
- A Roma: Basíliques i llocs sagrats específics: Basílica de la Santa Creu a Jerusalem, la Basílica de Sant Llorenç a l’Estiu, la Basílica de Sant Sebastià, el Santuari del Diví Amor, l’Església de Sant Spirito in Sassia, l’Església de Sant Pau alle Tre Fontane, lloc del Martiri de l’Apòstol, les Catacumbes cristianes; les esglésies dels camins jubilars dedicades respectivament a l’Iter Europaeum i les esglésies dedicades a les Dones Patrones d’Europa i Doctors de l’Església (Basílica de Santa Maria sopra Minerva, Església de Santa Brígida a Camp de Fiori, Església de Santa Maria della Vittoria, Església de Trinità dei Monti, Basílica de Santa Cecília a Trastevere, Basílica de Sant Agustí a Camp Marzio)
- En altres llocs del món com les basíliques papals menors i santuaris designats: les dues Basíliques Papals menors d’Assís, les Basíliques Pontifícies de la Verge de Loreto, de la Verge de Pompeia, de Sant Antoni de Pàdua; qualsevol Basílica menor, catedral, concatedral, santuari marià, així com, per a utilitat dels fidels, qualsevol insigne església col·legiada o santuari designat per cada bisbe diocesà o eparquial, com també santuaris nacionals o internacionals.
OBRES DE MISERICÒRDIA I PENITÈNCIA
Els fidels poden obtenir la indulgència jubilar mitjançant:
- Participació en missions populars o exercicis espirituals o altres trobades de formació sobre textos del Concili Vaticà II i del Catecisme.
- Realització d’obres de misericòrdia corporals i espirituals
- Visites a persones necessitades (malalts, empresonats, ancians, etc.)
- Iniciatives penitencials, especialment els divendres:
- abstenir-se de distraccions banals (reals o virtuals com les xarxes socials)
- dejunant o practicant l’abstinència
- donant diners als pobres
- recolzant obres de caràcter religiós o social (especialment a favor de la defensa de la vida en cada etapa i la protecció dels menors abandonats, joventut en dificultat, ancians necessitats o sols, migrants)
- dedicant temps al voluntariat.